FODVORTER


Hvad er vorter?
Vorter er små godartede "svulster", som er helt ufarlige. Årsagen til vorter skyldes en virus, der får hudcellerne til at vokse hurtigere.
Hvordan ser en fodvorte ud?
Fodvorten er en lille fordybning, og hvis man ser godt efter, sidder der en sort prik i midten. Herved kan man skelne fodvorter fra ligtorne, idet ligtorne ikke har en sort prik.
 
Hvem får fodvorter?
Alle kan få fodvorter, men fodvorter er mest almindelige hos skolebørn.
Hvordan smitter fodvorter?
Fodvorter smitter, især i våde rum som f.eks. svømmehal og badeværelser, men også i f.eks. gymnastikhallen kan de smitte. Det sker ved, at man træder på et sted, hvor en med en fodvorte har gået. Derfor bør vorten være dækket til af plaster, badesko eller gymnastiksko.


Hvordan behandles fodvorter?
Fodvorter kan forsvinde af sig selv, men det kan tage lang tid – de fleste forsvinder indenfor 2 år. Kroppen danner selv antistoffer mod den virus, som er årsag til vorter. Man bør dog behandle vorter, da de for det første kan være ømme ved tryk, men også for at mindske eller undgå smitterisiko. Man kan også smitte sig selv med fodvorter, således at man får flere.

Den behandlingsmetode, som anbefales, er langvarig og kræver tålmodighed. Vorter behandles med et ætsende middel, hvorved huden langsomt opblødes. Her anbefales at købe Verucid eller Vortex, som kan fåes i håndkøb på apoteket. Vorten fjernes herefter lettere med en fil eller en lille, skarp kniv ( skalpel ).

Mange metoder er forsøgt anvendt i forbindelse med fodvorter f.eks. frysning, brænding og afskæring. Det er alle metoder, som foregår hos lægen, men det efterlader ofte ar og kan give vedvarende problemer.
Behandlingen af fodvorter:
Tag fodbad i tempereret vand i 10 minutter.
Fil eller skrab løs hud væk fra vorten, så langt ned som muligt, uden at det bløder.
Tør af med et rent håndklæde.
Brug et ætsende middel, men kun på selve vorten. Smør evt.
vaseline udenom vorten, så det ætsende middel ikke ætser den raske hud.
Nogle ætsende midler danner en hinde omkring vorten efter et par minutter. Gennem hinden kan vorten ikke smitte, men hvis hinden bliver våd, kan den let falde af, så tag derfor et plaster ud over.

Gentag behandlingen hver dag, bedst om aftenen før sengetid.

Er fodvorten øm p.g.a. tryk, kan der bruges en filtring, der
hindrer tryk.

Vær tålmodig.

Efter 6 ugers behandling er 60% af vorterne forsvundet, og yderligere 20% forsvinder efter 6 ugers fortsat behandling. Hvis fodvorterne ikke forsvinder efter dette, bør lægen kontaktes.