ØRESKYL


 
Hvorfor har man ørevoks
 I vores øregang sidder nogle små hårsække og nogle små kirtler som danner ørevoks. Ørevoksen er nødvendig fordi den beskytter vores ører mod infektion og på den måde er øregangen fra naturens hånd selvrensende. Normalt flyder ørevoks ud af sig selv og vaskes let bort. Nogle har ganske lidt ørevoks, mens andre har meget. Når ørevoksen ikke kommer ud af øret, dannes en prop af ørevoks. Årsagen kan være stor produktion af ørevoks, en trang eller buet øregang eller kraftig hårvækst i øregangen.
 
Hvordan dannes en prop af ørevoks?
Hvis ørevoksen ikke flyder ud som normalt, aflejrer ørevoksen sig i øregangen i form af en stivnet prop. Fremmedlegemer i øregangen som f.eks. høreapparaters ørepropper samt hyppig brug af vatpinde øger ofte dannelsen af ørevoks.
 
Hvad karakteriserer en prop af ørevoks?
En prop af ørevoks i øregangen giver ofte en klap fornemmelse, og som regel får man nedsat hørelse. Hørelsen reduceres ofte yderligere,hvis man får vand i øret. En følelse af tæthed i øret og en hurtig forværring af hørelsen skyldes ofte en prop af ørevoks.
 
Små børn producerer ørevoks som alle andre, og det kommer ud af sig selv
Ørerne er selvrensende. Rens ikke øregangene med en vatpind, du risikerer at skubbe ørevoksen længere ind, og du irriterer desuden slimhinden i øret ved at bruge en vatpind. Brug snippen af håndklædet eller en stofble, når barnet er vasket, og lad ellers ørerne passe sig selv. Det vigtigste er at rense, vaske og tørre bag ørerne. Derfor skyller vi kun i særlige tilfælde ører på børn i vores praksis.
 
Hvordan fjernes ørevoksen?
Man skal aldrig prøve at fjerne voksproppen med en hårnål, en clips eller en tændstik. Det kan beskadige øregangens tynde hud, og der kan komme en smertefuld betændelse i øret.
Hvis man skal fjerne ørevoks, så brug et håndklæde, en vaskeklud eller køkkenrulle. Aldrig en vatpind - for øregangens diameter er ca. 6 mm. En vatpinds diameter er ca. 4 mm og huden i øregangen er som sagt sart og tåler ikke irritation.
Hvis der bruges en vatpind i øret, så skubbes ørevoks bare længere og længere ind i øregangen. Ørevoks som er skubbet ind i den inderste del af øregangen, har meget svært ved at komme ud igen og så kan der dannes en prop.
 
Forberedelser inden øreskylning hos sygeplejersken
Du skal opbløde proppen natten over op til konsultationen. Du kan bruge 4-5 dråber glycerin eller almindelig madolie, men man kan også købe andre voksopløsende midler på apoteket. Smør herefter lidt vaseline på en tot vat og sæt den i øret eller ørerne. Vaselinen gør, at olien blødgører voksen i stedet for at blive suget ud i vattet.
Det er vigtigt denne procedure overholdes, da det ellers kan være meget vanskeligt og til tider umuligt at få voksproppen løs,og dette er til gene for slimhinden i dit øre.
 
Øreskylningen
Øreskylningen foregår med en speciel øresprøjte med ca. 37 grader varmt vand og øret skylles til voksproppen kommer ud.